Sari la conținut

Torta ricotta e pere in Amalfi

Unul dintre deserturile emblema ale coastei amalfitane este Torta ricotta e pere, dar printre deliciile amalfitane se numara si Sfogliatella, Coda d’aragosta, Delizia al limone sau Sorbetto al limone servit in lamaie.

Torta ricotta e pere este un dulce fabulos nascut, se pare, dintr-o greseala.

Un bucatar de la curtea regala, dintr-unul din oraselele de pe coasta amalfitana, a scapat fara sa vrea bucatele de pere in ricotta, descoperind astfel o combinatie cu un gust minunat, pe care a folosit-o in creatiile sale.

Istoria moderna, pe de alta parte, ii aloca paternitatea acestui desert patiserului Salvatore De Riso, care in 1998 a decis in laboratorul sau din Minori (Amalfi) sa utilizeze produse locale pentru a crea celebra tarta. El a utilizat alunele din Giffoni si perele din Agerola pentru a crea dulcele care a devenit celebru in toata Italia.

Doua locuri speciale in care puteti savura aceste delicii sunt @pasticceriapansaofficial si @savoiapasticceria din Amalfi.

Amalfi va va incanta cu drumul de coasta săpat in stâncă, la o înălțime considerabila de marea albastra cu inflexiuni turcoaz si cu vilele din Positano, Praiano, Conca Dei Marini, Amalfi, Minori adapostite in stanci si golfuri, colorandu-se mai ales la apus, cand soarele cade direct pe ele.

Sunt multe scari in Positano, orasul vertical, lamâi peste tot si flori, o piateta ca in povesti in Amalfi, dominata de Catedrala Sfantului Andrei, grote azure, ca cea din Conca si plaje largi in Minori.

La fel de spectaculoasa este coasta amalfitana descoperita si de pe mare, luand ferry-ul din Sorrento sau Capri, cu puncte de oprire Positano sau Amalfi, sau iesind la o plimbare cu barca.

Deasupra drumului sapat in coasta si-a mai gasit loc un satuc fermecator, numit  Ravello, presărat cu galerii de arta și magazine de ceramica. Piata centrala este umbrita de pini uriasi, care pastreaza o urma de răcoare și in zilele toride de vara. Acolo gasesti intrarea la Villa Rufolo, una din emblemele Ravello, unde in 1880 Wagner a reusit sa termine de scris Parsifal, opera la care lucra de 20 de ani. De altfel, Ravello este cunoscut ca citta della musica, Villa Rufolo gazduind anual concerte de muzica clasica.

Stradutele inguste pline de galerii de arta si magazine de ceramica care pleaca din piateta te vor duce la Villa Cimbrone, celebra pentru ale sale gradini si terasa – de l’Infinito, de unde poti admira coasta amalfitana dintr-unul din cele mai inalte puncte.